Eten Koken

Eet jij ook graag een lekker stukje vlees?

De laatste jaren is het bewustzijn over dierenwelzijn en het vlees dat we eten enorm toegenomen, met dank aan de woke-beweging. Weten wat je in je mond stopt is belangrijk, maar dat wil niet zeggen dat we geen lekker stukje vlees meer mogen eten. Wij geven je enkele tips voor lekker en kwaliteitsvol vlees op je bord.

Entrecote

Je hoeft de slager nog maar binnen te stappen of je ziet al een hele toonbank vol liggen met lekkere stukken vlees. Er is vaak zoveel aanbod dat je haast niet weet wat te nemen. Toch zijn er enkele favorietjes. Een entrecote klinkt bij iedereen wel bekend in de oren. Dit is een iets stevigere steak en vaak ook duurder dan een gewone steak. Dit stuk vlees bevindt zich bij het rund tussen de ribben, in de dunne lende. Het vetrandje dat de entrecote typeert zorgt voor een unieke smaak. De inspiratie hiervan is afkomstig uit Amerika, waar het ook wel een strip steak wordt genoemd.

Bavette

Een ander bekend stuk vlees is de bavette. Fervente BBQ’ers kennen dit waarschijnlijk wel. Het stuk komt uit de dikke rand van het rund. Het best kun je dit vlees beschrijven als een smaakbom. Er is sprake van een ware explosie wanneer je de bavette in je mond hebt. Een bekende variant is de Wagyu steak. Dit is ook een bavette, maar wel zeer exclusief. Dat leidt logischerwijs tot een hogere prijs.

Bak ze bruin

Beide stukken vlees, zowel de entrecote als de bavette, worden in de pan gebakken. Er zijn verschillende bakwijzen: bleu, saignant, à point en bien cuit. A point, of ook medium genoemd, is de populairste bakwijze. Je laat best elke kant van het stuk vlees één minuut naar beneden liggen in de pan. Dit doe je twee keer per kant om een medium gebakken stuk vlees te hebben. Terwijl het vlees in de pan ligt, voeg je er ook wat peper en zout aan toe voor de smaak.

Zon, vlees en leuk gezelschap

Een chipolataworst of kipfilet is heel lekker, maar soms mag het wel eens wat anders zijn. De entrecote en bavette zijn specialer van smaak en worden meestal op eerder bijzondere gelegenheden klaargemaakt. Mocht je elke week een entrecote of bavette eten, zou je behoorlijk wat geld kwijt zijn. Maar op een barbecue bijvoorbeeld kan het al eens een zalig gevoel geven om een exclusiever stuk vlees te eten. Dat is de kers op de taart bij een zonnig weertje en leuk gezelschap. Als bourgondiër zul je hier zeker van kunnen genieten.