Verplichte allergenenlijst
Sinds 2014 zijn restaurants verplicht een allergenenlijst te overhandigen wanneer de gasten daar om vragen. De allergenenlijst geeft informatie over de gebruikte eiwitten in gerechten die een allergische reactie kunnen opwekken. Er zijn veertien voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren. Restaurants moeten deze veertien voedselallergenen opnemen in hun allergenenlijst.
Hoe maak je een allergenenlijst
KHN (Koninklijke Horeca Nederland) heeft een model ontwikkeld dat je kan helpen bij het samenstellen van de allergenenlijst voor jouw restaurant. Zo kun je per product bepalen welke allergenen er in zitten. Je kunt de allergenenlijst schriftelijk of digitaal tonen aan je gasten. Maar in Nederland mag dit in tegenstelling tot de meeste andere EU-landen ook mondeling worden toegelicht. Het is dus niet noodzakelijk de allergenen informatie op je menukaart te plaatsen. Vermeld dan wel op je menukaart dat jouw restaurant beschikt over allergeneninformatie. Creatief koken door af te wijken van het standaard recept wordt wel wat lastiger. Maar is natuurlijk nog steeds mogelijk als je ook hiervan goed de allergenen informatie bijhoudt.
Opleiden van je personeel
Als je ervoor kiest de allergenen informatie mondeling toe te lichten, hou er dan rekening mee dat deze informatie goed gewaarborgd moet zijn in jouw restaurant. Al je werknemers moeten op de hoogte zijn van de gebruikte allergenen en dit probleemloos kunnen toelichten aan de gasten. Ook de communicatie tussen de keuken en de bediening is hierbij essentieel. Niets is vervelender dan dat je gast zich niet serieus genomen voelt, of nog erger, de allergenen binnenkrijgt die funest zijn voor zijn gezondheid. Cursussen voor je personeel kunnen hier aan bijdragen.
Naleving van de allergenenwet
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) handhaaft tegenwoordig strenger op naleving van de allergenenwet. Je hebt als ondernemer een probleem als de gast toch iets voorgeschoteld krijgt waar hij allergisch voor is. De ondernemer kan hiervoor aansprakelijk worden gesteld en riskeert daarbij hoge boetes die wel op kunnen lopen tot 1050 euro. Vraag je gast daarom altijd of er allergieën zijn waar je rekening mee moet houden.