Eten

Hoe gevaarlijk zijn e-nummers in maaltijden?

Over e-nummers bestaat veel onenigheid en onduidelijkheid. Volgens sommigen zijn alle e-nummers per definitie slecht, maar in de praktijk (b)lijkt dat mee te vallen. In deze blog van de Maaltijdservice-vergelijker vind je meer informatie over e-nummers. Wat is het, en zijn ze echt zo slecht?

Wat zijn e-nummers?

E-nummers staan ook wel bekend onder de naam toevoegingen, hulpstoffen of additieven. Ze komen van nature niet in voedsel voor, maar worden door de fabrikant toegevoegd om de kwaliteit van een product te vergroten, bijvoorbeeld de smaak, houdbaarheid of het uiterlijk van een gerecht (kleurstoffen bijvoorbeeld). Voor vrijwel alle e-nummers geldt dat een beperkte inname niet gevaarlijk is voor de gezondheid van een gemiddeld persoon, behalve als je bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen of allergieën hebt. De hulpstoffen worden gecontroleerd door de Europese autoriteiten en krijgen dan een e-nummer mee. De fabrikant moet ofwel het e-nummer ofwel de volledige naam van het stofje op de verpakking vermelden.

Waar worden e-nummers van gemaakt?

Sommige e-nummers bestaan uit natuurlijke ingrediënten, en zijn dus gewoon producten die in de natuur voorkomen, of gemaakt op basis van een natuurlijk product (schimmels bijvoorbeeld). Andere e-nummers zijn gemaakt van synthetische stoffen.

Waarom is er zoveel discussie over e-nummers?

Dat is een goede vraag. Je hebt mensen die erg achterdochtig zijn over alles wat er in eten gestopt wordt, en op zich is dat een goede zaak. Je stopt het namelijk wel in je lichaam waar je er maar één van hebt! Daarnaast zijn er ook mensen die niet geloven dat de instanties die de e-nummers controleren helemaal onpartijdig zijn. Het Voedingscentrum geeft in Nederland informatie over voeding (en over e-nummers) en zou volgens sommigen gesponsord worden door de voedingsmiddelenindustrie. Dit klopt echter niet helemaal, het wordt gefinancierd uit subsidie van het ministerie van Economische zaken en het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport. Datzelfde geldt voor Europese instanties die zich met het testen van dit soort hulpstoffen bezig houden. Tegelijk is het wel zo dat er erg veel geld omgaat in de levensmiddelenindustrie, dus zullen er ongetwijfeld ergens misstanden zijn. Of je wel, geen of weinig e-nummers wilt eten blijft dan ook een eigen verantwoordelijkheid. Informeer je vooral goed en lees informatie van beide kanten van het verhaal.

Wel of geen e-nummers?

Op gezonde recepten websites worden e-nummers zoveel mogelijk vermeden. Toch kan het wel eens gebeuren dat er een ingrediënt vermeld wordt dat e-nummers bevat, zoals bijvoorbeeld bouillonblokjes, bakproducten of sommige vleeswaren. Ikzelf ben er van overtuigd dat een beperkte inname van e-nummers geen kwaad kan, daar zijn ze op getest door Europese instanties. Zolang je niet iedere dag zakken vol chips, kant- en klaarmaaltijden, flessen vol frisdrank en andere voorgefabriceerde producten eet, is er volgens mij weinig gevaar voor je gezondheid wat e-nummers betreft. Maar het blijft natuurlijk je eigen keuze!

Wil je met je smartphone eenvoudig bekijken wat de verschillende e-nummers precies zijn? Dan zijn er twee apps die je kunt gebruiken, een van het Voedingscentrum met een vrij positieve insteek (e-nummers zijn niet slecht, mits beperkte inname) en een met een negatievere (de meeste e-nummers zijn slecht). Het gaat om de apps Etikettenwijzer en de app e-nummers.