Eten

Noten: gezond en lekker!

Noten zijn een heerlijk tussendoortje. ‘s Avonds voor de tv met een handjevol noten; heerlijk toch? Maar noten kunnen ook worden verwerkt in verschillende gerechten en baksels. Denk aan een heerlijk notenbrood, een lekkere notencake of maak je salade compleet met een crunchy noot. Noten zijn niet alleen erg lekker, ze zijn ook erg gezond. Ze bevatten veel vitamines, mineralen, antioxidanten en andere goede voedingsstoffen. Noten bevatten vaak ook een hoog gehalte aan vetten, maar wees gerust. Dit zijn namelijk de zogenaamde goede vetten, de onverzadigde vetten.

Noten in verschillende bereidingen

Er zijn veel verschillende soorten noten te koop en ook binnen de verschillende soorten heb je nog volop keuze. Zo kun je noten kopen in hun meest pure vorm, de rauwe noten of noten raw, maar ook gebrande, geroosterde of gesuikerde noten. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit gezouten of ongezouten noten. De pure rauwe noot is over het algemeen het meest gezond. Deze bevat geen extra toegevoegde voedingsstoffen en er gaan geen voedingsstoffen verloren door het branden of roosteren van de noot. Over het algemeen vindt men de gebrande of geroosterde noot wel wat lekekrder. Deze bereidingswijze zorgt namelijk voor wat extra bite en een heerlijke gebrande smaak, rookachtige smaak. Het voegt vaak net even wat extra’s toe. 

Welke noot kies jij?

De cashewnoot is waarschijnlijk de meest bekende noot. Deze noot heeft een heerlijke zachte smaak en is niet alleen een geliefde snack, maar zeker ook een veelgebruikt ingrediënt in verschillende gerechten. Ook walnoten worden vaak in salades of in verschillende ontbijtgranen gebruikt. Deze noten hebben een heerlijke volle smaak en lenen zich ook prima om lekkere sauzen mee te maken. Hazelnoten kennen we waarschijnlijk allemaal van de chocoladepasta. In combinatie met chocolade is de hazelnoot dan ook erg lekker. Maar ook de rauwe variant is heerlijk als tussendoortje. De hazelnoten zijn verkrijgbaar in een blanke (witte) of bruine variant. Waar de blanke hazelnoot al van zijn vliesje is ontdaan, heeft de bruine hazelnoot juist nog dat bittere randje. Ook deze twee varianten te combineren met elkaar, kan erg lekker zijn. Je hebt dan immers het goede van beiden. Naast cashewnoten, walnoten en hazelnoten, kun je natuurlijk nog veel meer noten kopen. Zo zijn ook de amandelen, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten zeker erg lekker. Om alle noten uit te kunnen proberen, zou je ook een notenmix kunnen kopen. Hierin zijn verschillende soorten noten verwerkt en ook deze mixen zijn in jouw eigen smaak (rauw, gebrand, geroosterd, gezouten of ongezouten) verkrijgbaar. Zo kun je de heerlijke smaken combineren en uitproberen. Welke noot kies jij?