Eten Koken

Specerijen die typisch zijn voor de Mexicaanse keuken

Steeds meer Nederlanders verlangen naar de Mexicaanse keuken. Dankzij webshops als Natural Spices, is het mogelijk geworden om te genieten van authentieke kruiden en specerijen van ver, in de eigen huiskamer. Een van de keukens die het meest rap aan populariteit wint is dus de Mexicaanse keuken. Maar wat typeert nu de Mexicaanse keuken qua kruiden en specerijen gebruik?

Koriander

Deze specerij bestaat uit de hele gedroogde zaden van de hierboven genoemde korianderplant. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië.

Koriander is een verrassend veelzijdige specerij die zoet en kruidig is met citroenachtige, bloemige ondertonen. Dit gaat goed samen met komijn, tijm en zwarte peper.

Je kunt het gebruiken om andere Mexicaanse specerijen te intensiveren in zware vleesgerechten, chorizo op smaak te brengen, evenals stevige soepen en stoofschotels.

Komijn

Dit is een van de Mexicaanse specerijen die je niet snel zult vergeten zodra je eraan ruikt. Komijn is populairder in Tex-Mex gerechten dan in traditioneel Mexicaans eten, waar het vooral wordt gebruikt in sauzen en stoofschotels.

Komijn is een bittere en smaakvolle specerij van Mediterrane oorsprong met een zeer uniek smaakprofiel dat het moeilijk vervangbaar maakt door andere specerijen.

Je kunt komijn gebruiken om de smaak van andere Mexicaanse specerijen, zoals chilipepers, uit te balanceren. Maar wees voorzichtig met deze, te veel komijn kan een gerecht gemakkelijk overweldigen.

Knoflookpoeder

Er zijn weinig dingen in de keuken vervelender dan het bereiden van knoflook. Het kan veel tijd kosten om de stinkende roos te pellen en fijn te hakken, maar veel Mexicaanse smaken zijn gewoon niet hetzelfde zonder knoflook.

Natuurlijk smaakt verse knoflook beter, maar soms heb je die niet bij de hand of heb je gewoon geen tijd om te stoppen en knoflook te bereiden voor een snel etentje na het werk.

Een snelle tip bij het gebruik van knoflookpoeder is om het te hydrateren voordat je het aan je gerecht toevoegt. Voeg water toe in een verhouding van 1:1 en laat het een paar minuten intrekken om de smaak van het gedroogde spul naar boven te halen voordat je het gaat koken.

Er zijn enkele voordelen aan het gebruik van knoflookpoeder ten opzichte van verse knoflook. Ten eerste is het minder gevoelig voor verbranden. Het is ook beter voor dingen als knoflookbrood, vleeswrijven en soepen waar je de knoflook niet fijn genoeg kunt hakken om een mooie gelijkmatige verdeling te krijgen.

Hoja Santa

Aromatische kruiden en specerijen hebben maar één doel: ons eten verlevendigen. Met hoja santa, het hulstblad, kan het niet duidelijker zijn.

De palmgrote blauwachtige bladeren kennen hun gelijke niet; ze worden geteeld in de Oaxacaanse hooglanden, waar de meest gevierde Mexicaanse gerechten vandaan komen (denk aan mole).

Je kunt hoja santa bladeren gebruiken om tamales en zelfs vis in te wikkelen om ze te doordrenken met de meest delicate, bloemige, citrusachtige, en aan anijs geurende aroma’s. Je kunt ze ook in elke saus of mole verwerken om ze een apart kenmerk te geven.

Mexicaans Piment

Piment, oorspronkelijk de Jamaicaanse peper genoemd, komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Met een naam als piment wordt deze specerij vaak verward als een mengsel van verschillende specerijen, maar dat is het niet.

De smaak combineert een geurig aroma met de smaken van kaneel, gember, kruidnagel en nootmuskaat. Het is ook een mooie aanvulling op al deze specerijen. Je kunt het gebruiken in een breed scala van recepten, van cakes, koekjes, stoofschotels, en vlees.

Meer Mexicaanse kruiden en specerijen zijn te vinden op deze pagina. Wat je ook maakt, of het nu taco’s, burrito, of fajitas is, kruiden en specerijen kunnen niet ontbreken.